U POSJETI: VINARIJA VUKMIROVIĆ

Kada krenete iz Podgorice ka moru, postoje mnoga lijepa mjesta koja vrijedi posjetiti. Na putu ka Cetinju, kada skrenete prema Rijeci Crnojevića, pa putem koji krivuda i ne naslućuje ono što vas čeka, ukoliko znate kuda ste se uputili, sačekaće vas prijatno iznenađenje.

Moj vodič je očigledno znao kuda smo krenuli, jer smo se uskoro našli ispred kuće Vukmirovića, u selu Gornji Ceklin. U kući tri generacije rade zajedno, svjesni da ništa ne biva bez korijena i ništa bolje ne rađa od sopstvenog čokota.

Vinarija Vukmirović – Podrum „Cekin“ nudi sve ono za čim žudi savremeni čovjek otuđen od zemlje, sebe i korijena. Upravo to pruža gostima gazda Bato – zemlju iz koje rađa zdravo voće od koga pravi sve svoje proizvode, mogućnost da se doživi ljepota vraćanja prirodi i miru koji ona nosi, i porodičan posao koji preko sina već prenosi i unuku, talentovanom mlađanom fudbaleru koji sa 12 godina već uveliko vozi „ladu nivu“ koju smo pratili na putu do vinograda.

Mi smo ovoga puta probali rakiju od dunje, liker i sok od maline a u ponudi su i druge vrste rakija i travarica, vino, domaći sokovi, med.. nikoga ne zaobiđe ni meze ili tradicionalna crnogorska jela, ukoliko se najavite.

Odmah iznad kuće, na mjestu gde su se nekada okupljali mještani ovoga kraja, čuvenom seoskom gumnu omeđenom kamenom, u krug poređane košnice. Danas, u nedostatku seljana, to daje živost i vedrinu čitavom ovom kraju.

Bato kaže da je vrijeme ove godine bilo loše pa voća gotovo da nema, ali je zato 2000 čokota spremno, za novu berbu, novo vino i nove goste.

Mi smo se najavili da opet dođemo, i to potvrdili potpisima u knjizi utisaka u koju su se na raznim jezicima i pismima upisali brojni zadovoljni posjetioci porodičnog imanja Vukmirović.

A možda Vinarija Vukmirović pre svrati do nas, na neki od sajmova vina i tradicionalnih proizvoda, s obzirom da već dugo sarađujemo upravo preko naših promocija domaćih ukusa i mirisa.

 

Ostavite Komentar

Start typing and press Enter to search